Események 2024

Események 2024

Budapest
Ju jitsu szakmai kurzus 

2024.04.07.

 

Gyászhír
Elhunyt shihan Roland Hernaez

2024. 05. 02.

 

Roland Hernaez 1934-ben született és 17 évesen kezdett el harcművészetekkel foglalkozni még 1951-ben. Mikonosuke Kawaishi és Luc Levanier keze alatt ismerkedett meg a judoval, Lu Lebangftól tanult ju jutsut, Henry Plée és Murakami mesterektől karatét.
Tadashi Abe és Hiroo Mochizuki vezette be az aikidoba, Hiroshi Oasaka volt tanítója shorinji kempoban és, ami a tárgyunkat tekintve legfontosabb: Jim Alchiek és Minoru Mochizuki mesterektől tanult tai jitsut. Fort Carré d’Antibes-ban töltötte katonai szolgálatát, ahol közelharcolt tanult, majd hamarosan oktató lett.
Hernaez mester a Francia Karate Szövetség ügyvezetője és a Nemzetközi Nihon Tai Jitsu és Nihon Ju Jitsu Szövetség elnöke volt. Kifejlesztette a rendszer oktatási módszertanát. Igyekezett az oktatás technikáját úgy átalakítani, hogy az alkalmazható lehessen a nyugat-európai viszonyok között is. Lefektette az irányzat európai alapelveit, amiben központi szerepet szánt a teljesítménynek, de ügyelt arra, hogy a tai jitsu ne lépje át az önvédelem kereteit.
1964-ben Hernaez testvérével Georgeal és még egy társsal, Daniel Duboisval, meglátogatták a Shorinji Kempo Hombu Dojot Japánban. Franciaországba visszatérve Hernaez mester létrehozta a Francia Tai jitsu és Shorinji Kempo Szövetséget, aminek első elnöke lett. 1972-ben látta vendégül a shorinji kempo mesterét Aosaka Hiroshit. Aosaka két évig maradt Hernaez mesternél, ez alatt az idő alatt folyamatosan képezte magát, aminek eredményeként ő lett az első shorinji kempo mester Európában. 1973-ban a két irányzat (shorinji kempo és a tai jitsu) különvált és külön adminisztráció állt fel fenntartásukhoz.
Aosaka mester Franciaországban telepedett le -miután egy francia hölgyet vett el feleségül – és vált a Francia Shorinji Kempo Szövetség technikai vezetőjévé 1993-ban. Hernaez shorinji kempo tudását felhasználva, annak néhány technikai elemét átültette a tai jitsuba. 1973-ban Japánba utazott, ahol Minoru Mochizuki elismerésében részesült.
A látogatás alatt Mochizuki mester jóváhagyta módszertanát, jelezve, hogy ez hivatalos és tradicionális, továbbá kinevezte őt hivatalos európai képviselőjének.
1985-ben kiléptek a központi szervezetből (FFATK), de 1988-ban kötelezte a francia oktatási törvény, hogy térjenek vissza a szervezetbe, ami karate jutsuként meg is történt.

Roland Hernaez és Minoru Mochizuki

Még 1985-ben az irányzatot felvették a Japán Nemzetközi Harcművészetek Szövetségébe, melyet olyan mesterek vezettek, mint Minoru Mochizuki, Sugino vagy Mifune mesterek.
A Seibukan Akadémiától mi sem nagyobb elismerés, mint, hogy Hernaez mesternek megengedték a japánok, hogy az általa oktatott tai jitsu elé felvegye a nihon jelzőt, ami azt jelenti „hitelesen japán”.
A ma oktatott nihon tai jitsu technikák erősen az ősi daito ryu technikáin alapuló tai jitsuba nyúlnak vissza, megőrizve annak eredeti hatékonyságát. A nihon tai jitsu gazdagságát, a Mochizuki iskolából átvett technikai elemek kombinációja adja, amivel tökéletes harcművészetté vált.
Igen hatékony önvédelmi rendszer, mely rendelkezik azzal a speciális elemmel, amit az ősi technikák megalkotásánál tűztek ki célul. Ennek a speciális eljárásának lényege, hogy az elsajátítható önvédelmet beleilleszti egy tanulható rendszerbe, megőrizve a maximális hatékonyságát, fenntartva a védekezés alapelveit. A védekezés tanulása közben meg kell adni a legmélyebb tiszteletet az emberi életnek, ami azon az elven alapul, hogy a védekezés mértéke arányban áll-e a támadás nagyságával.
Hernaez mester megkapta a 9. dan fokozatot nihon tai jitsuból a Seibukan Akadémiától, ami eddigi munkájának és Budonak tett szolgálatainak elismerése -, amivel egyben örökre beírta magát a japán kultúra e különleges területének a japán harcművészetek történetének könyvébe.
Életművének elismeréseként a japán szövetség, Roland Hernaez mesternek 10. dan fokozatot adományozott 2007-ben.

[Forrás: Varga Zoltán Facebook]

 

 

Szeged
Shibamori Szeminárium 

2024.05.11.

 

 

 

Gyomaendrőd
International JKF Wadokai Summer Gasshuku 

2024.07.15-20.